Haberler

Bir Projemiz Daha TÜBİTAK Elemelerinde

26 February 2019

Bir Projemiz Daha TÜBİTAK Elemelerinde

Her yıl düzenlenen TÜBİTAK proje yarışmalarında aldığı başarılı sonuçlarla dikkat çeken İhlas Kolejinin bir projesi daha bölge elemelerine finalist olarak yer alacak.

Özel Marmara Evleri İhlas Anadolu Lisesi öğrencileri Müberra Kahraman ve İrem Şekerci'nin hazırladıkları ve danışmanlığını okulun fizik öğretmeni Yeşim Tora'nın yaptığı "Okul Yemekhanesindeki Atık Yemeklerin Değerlendirilmesi Üzerine Bir Çalışma" isimli proje, TÜBİTAK tarafından düzenlenen 50. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bölge Finali'ne davet edildi.

Böylece İhlas Koleji hem Bahçelievler hem de Beylikdüzü kampüslerinde bulunan liselerden birer proje ile yarışmada temsil edilecek.

Her iki projede İstanbul Teknik Üniversitesinde yapılacak olan sergide sergilendikten sonra bölge elemeleri kapsamında jüri tarafından değerlendirilecek.

Çevre Bakanlığı tarafından başlatılan "Sıfır Atık" projesine destek

Katı atıkların değerlendirilmesi konusunda ülkemizde özel ve resmi kurumlarca çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Müberra Kahraman ve İrem Şekerci, "Pişmiş ürünlerin atıklarının %90 oranında çöp olması hem vahim bir durum hem de ülkemizin ekonomisine ciddi zarar vermekte. Biz de bu problemin çözümü için çeşitli yöntemler geliştirdik." dediler.

Yemekhaneden aldıkları atık yemekleri işlemden geçirdikten sonra kurabiyeye çeviren ve ardından da sokak hayvanları için mama yapan Kahraman ve Şekerci, "Bu işlemlerle atıkların azalmasına yardımcı olurken sokak hayvanlarına da mama sağlamanın mutluluğunu yaşadık. Ayrıca projemizle 2017 yılında Çevre Bakanlığımız tarafından başlatılan ve Cumhurbaşkanlığı tarafından da desteklenen "Sıfır Atık" projesine destek olduk." ifadelerini kullandılar.

Projeleri kapsamında çözümler ürettiklerini söyleyen Kahraman ve Şekerci, atık yemekler için tesisler kurulması, kurslar açılması, okullarda yarışmalar düzenlenmesi ve sokaklara atık konteynerlarının yerleştirilmesi gibi öneriler sunduklarını belirttiler.

İki projeyle birden TÜBİTAK proje yarışmasında yer almanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü Bedri Yeltekin, her iki projenin de finale gidecek değerde projeler olduğunu vurguladı.

Projede emeği geçen öğrenciler Müberra Kahraman ve İrem Şekerci ile danışman öğretmenleri Yeşim Tora'yı tebrik eden Yeltekin, "Öğrencilerimiz günümüzün en dikkat çekici konularından olan çevre duyarlılığına dair değerli bir proje ürettiler. Bu projeyle geri dönüştürülebilir atık yemeklerle sokak canlıları için besin kaynakları oluşturuyorlar. Bu vesileyle kendilerine bölge elemelerinde başarılar diliyorum." dedi.